Aquest dilluns 5 de novembre l’Associació de Famílies d’Alumnes de l’Escola Volerany es concentrarà a la Plaça de la Vila a les 17.30h per presentar el nostre rebuig frontal al decret de menjadors que prepara la Generalitat de Catalunya. Ho farem de forma conjunta amb d’altres d’AFAs i AMPAs de les escoles de Vilanova i la Geltrú (concretament juntament amb les escoles Llebetx, Cossetània, Arjau, Canigó, Ítaca i Sant Jordi i altres de Cubelles i Sitges). L’Assemblea d’Aturem el Decret dels Menjadors fa coincidir la concentració amb la presentació al ple municipal que celebra l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú a les 18h sobre el tema, i que defensarà Xavier Castelló a la sala plenària, com a membre de la Junta General de la Fapac i expresident de l’AFA de l’Escola Volerany. Precisament la nostra escola ha estat l’escollida per registrar la moció.

Per què ens manifestem?

El Departament d’Ensenyament s’ha fixat com a molt tard finals de desembre per aprovar el nou decret de menjadors i que s’adeqüi a la legislació vigent. Hi ha pressa sobretot per complir la llei de contractes públics i aquest fet sembla que pot modificar dràsticament la manera com es contracten els serveis de menjador. Si s’arriba a aplicar l’actual esborrany de decret tots els menjadors hauran de passar per un procés de licitació pública que aboliria la contractació directa via AMPA o AFA dels centres educatius. És per aquest motiu que les associacions de família estem en peu de guerra amb Ensenyament.

En mig d’aquest moment àlgid del conflicte aquest mes de setembre neix SOS Menjadors amb la finalitat principal d’aixoplugar sota seu famílies d’alumnes, sindicats, entitats i organitzacions vinculades amb el sector de les col·lectivitats, el món educatiu i la sobirania alimentària, per impulsar un nou canvi de paradigma pel que fa al temps de migdia als centres educatius de titularitat pública.

L’AFA Escola Volerany creiem que…

El temps de migdia s’ha de contemplar dins del projecte educatiu del centre. Defensem que l’hora del menjador ha d’elevar la seva categoria pedagògica i s’ha de contemplar com un espai educatiu més del centre, i integrat plenament en el projecte educatiu. A més, cal tenir en compte que aumentaran les ràtios de monitors per alumne. Actualment estem en 1 monitor per cada 18 alumnes i, en el millor dels casos, amb el nou projecte es passaria a 1 per cada 30.

La qualitat dels menús dels infants és un fet important per la seva salut i la seva educació. Actualment l’AFA vetlla perquè al menjador escolar s’ofereixi un menú equilibrat, de qualitat i amb productes de proximitat, el qual creiem que està en qüestió amb el nou model que planteja Ensenyament.

Dret a l’educació i a l’alimentació, universal i gratuït. El temps del migdia s’ha d’emmarcar dins el dret a l’educació i que per tant sigui universal i gratuït, garantint alhora el dret a una alimentació de qualitat de tots els alumnes en període escolar.

Implicació i participació de les famílies. El temps del migdia ha d’estar tutelat pel Consell Escolar de Centre, espai de màxima representació i participació de la comunitat educativa, on direcció, docents i famílies han de poder participar activa i directament en la seva gestió educativa i alimentària amb poder de decisió.

Què prepara SOS Menjadors?

En aquests moments un “grup motor” a nivell català té l’objectiu d’organitzar la coordinadora, donar a conèixer la situació actual del sector, plantejar propostes d’articulat d’una ILP sobre menjadors.

Deixa un comentari