Aprofitem la celebració del Dia de la Dona per reivindicar i celebrar la coeducació a les escoles, on ja fa anys que es treballa aquest concepte i és habitual que quan a un alumne li cau un botó li diguin que ha de dir a la seva mare o al seu pare que el cusi. El canvi es pot observar també als llibres de text, començant pel llenguatge (nens i nenes, homes i dones) i continuant amb les il·lustracions que trenquen estereotips (un infermer, un marit fent tasques domèstiques, una conductora de camions o una directora d’empresa).

Aquest cercle de coeducació, però, ha de començar i acabar en nosaltres. Les mares, els pares i els tutors som els primers i més forts referents que tenen els nens i nenes i és responsabilitat nostra tenir cura de la seva educació en tots els àmbits. Els adults hem d’oblidar prejudicis per tal que no els repeteixin els nostres fills i filles; hi ha joguines de nens i de nenes? Pel que fa als esports, n’hi ha de nois i de noies? Això mateix passa amb les professions. Com hem d’orientar als nostres fills?

Coeducació és formar indistintament nens i nenes, sense estereotips d’aptituds o actituds, educant-los a entendre els altres, i respectant les diferències. En definitiva coeducar és educar persones.

Text extret del Tríptic de la 10a Jornada del Maresme, FaPaC- MEMEDUCANT: homes i dones compromesos en la igualtat.

I·lustració d’Aurora Portillo.

Deixa un comentari