L’Associació de Famílies (AFA) Escola Volerany i la direcció de l’Escola Volerany es suma efusivament al manifest elaborat des de diversos centres públics de la comarca del Garraf per dir prou a la manca de recursos per aplicar amb garanties el decret de l’escola inclusiva. La directora de l’escola, Tamara Flores, i la presidenta de l’AFA, Claudia Madrigal, presten la seva veu en un vídeo (que us deixem a continuació) on es deixa de manifest que per aplicar amb garanties el decret de l’escola inclusiva és imprescindible acabar amb la massificació a les aules i més recursos. Una escola pública real necessita recursos econòmics i especialistes d’orientació educativa, hores d’atenció a la diversitat o fisioterapeutes que ajudin aquests alumnes en temes d’higiene personal, mobilitat i desplaçaments, regulació del comportament o seguretat.

Les direccions i les Associacions de Famílies d’Alumnes de les escoles públiques del Garraf diem prou davant d’una situació inassumible que hem normalitzat des de fa massa temps.

A continuació us deixem el text íntegre del manifest:

Denunciem una mala planificació escolar des de fa anys. Fa massa cursos que sentim els mateixos arguments per justificar el tancament de línies i la massificació a les aules. La matrícula viva satura les aules de les escoles de la comarca i hem normalitzat les aules amb 26, 27 i 28 infants.

Hem normalitzat grups “bolet” i línies triplicades i quadriplicades en centres de doble línia. Arribada constant d’alumnat nouvingut i menys aules d’acollida a la comarca.

Les aules de Suport Intensiu d’Escolarització Inclusiva (SIEI) estan saturades. I els recursos per atendre l’alumnat no són suficients.

La diversitat de les aules és cada cop més complexa. I no comptem amb els recursos necessaris per atendre amb dignitat cada infant.

Exigim una inversió real en educació. Una inversió que respongui a les necessitats reals de les aules i que dignifiqui els nostres centres.

Les famílies, amb les seves aportacions, cobreixen les carències en inversió que hauria de cobrir l’administració. En el fons, som escoles públiques concertades amb les famílies.

A cada canvi de govern ens veiem obligades a renegociar els recursos dels nostres centres. Depenem massa de la sensibilitat dels equips que hi ha al capdavant dels Serveis Territorials. Davant de les nostres demandes o no hi ha resposta o la resposta és generalment “no hi ha pressupost”.

Som coneixedores de la situació econòmica actual però també coneixem bé la situació real de les aules. Hem de celebrar com un regal cinc hores més de vetlladora quan en realitat necessitaríem educadores a jornada completa.

Els claustres, tot i esgotats per la situació, segueixen transformant les seves pràctiques educatives. Malgrat tot. Així és difícil millorar els resultats acadèmics de tot l’alumnat, de cada nena i cada nen.

El concepte heretat de comarca inclusiva del Garraf s’ha anat pervertint: no disposem d’escola d’educació especial ni tampoc dels recursos necessaris per tenir escoles realment inclusives. Els equips d’assessorament i orientació psicopedagògic que donen suport al professorat i als centres educatius en la resposta a la diversitat de l’alumnat i en relació als alumnes que presenten necessitats educatives especials, així com a les seves famílies, les referents de l’EAP, estan saturades de casos per atendre.

Si tots els centres han de ser contextos realment inclusius, es necessiten recursos adaptats a les necessitats reals de cada centre. per cada mil fronts oberts a l’escola com a molt rebem un pobre recurs.

Exigim una inversió real en l’educació pública per a que sigui de qualitat, per a que realment sigui inclusiva. Ens trobem amb ràtios desbordades, més alumnat, més diversitat, més complexitat, arribada constant de nou alumnat i, davant de tot això, menys recursos, menys recursos i menys recursos.

Exigim:

– No al tancament de línies que després queden col·lapsades amb la matrícula viva.

– Ràtios de 20 alumnes a P3 que permetin anar integrant nous infants al llarg de l’escolaritat.

– Més personal de l’EAP.

– Més hores de vetlladora i formació específica per aquestes professionals.

Les escoles vilanovines que s’han sumat a l’acció reivindicativa #RealmentInclusiva són l’Aragai, L’Arjau, Canigó, Cossetània, La Ginesta, Ítaca, Llebetx, Maragall, Pompeu Fabra, Sant Jordi i Volerany.

Altres informacions d’interés:

Article “El Margalló i les escoles del Garraf amb ‘excés d’inclusió’” publicat a El Diari de l’Educació el 26 de març de 2019.

Article “Els deures del primer dia de curs per al departament: falten més mestres per aplicar el decret de l’escola inclusiva” publicat al Diari Ara el 12 de setembre de 2019.

Leave a Reply