L’Ajuntament ha iniciat una campanya de recollida de dispositius electrònics que la ciutadania ja no utilitzi per tal de fer-los arribar a les famílies que no en tenen. L’objectiu és habilitar-los per a usos educatius i de comunicació, una tasca que faran diversos informàtics voluntaris de la Xarxa Ciutadana de Suport.

Davant d’aquesta notícia, l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de l’Escola Volerany vol manifestar el seu rebuig frontal.

La pública és l’escola de tothom. I el 14 d’abril començarà el tercer trimestre per a totes les famílies, siguin de la condició econòmica, social o ètnica que siguin. I el Departament d’Educació ha dit que es farà de forma telemàtica, però si els canvis positius no poden beneficiar a tot l’alumnat seran uns canvis insuficients, uns canvis per a unes elits que deixaran de banda les famílies en situacions més desafavorides. I quina és la resposta del nostre Ajuntament? Fer una crida solidària, fer una crida a la bona fe de la ciutadania per tal que doni els equips informàtics amb connexió a internet dels quals no en facin ús per adequar-los i deixar-los a les famílies sense recursos.

Ens semblen lloables tots els gestos solidaris que estan naixent de la ciutadania en aquests moments, celebrem que la gent sigui generosa i faci donacions a títol individual però dotar a les famílies més vulnerables dels elements essencials per poder continuar tenint accés a una educació pública en una situació d’emergència és una responsabilitat de l’Administració, en aquest cas de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

L’AFA de l’Escola Volerany està convençuda que si vol tenir futur la nostra societat haurà de basar-se en la cooperació, la solidaritat i la cura entre totes les persones, i només amb una mirada global (i planetària), es podrà fer front a les amenaces o reptes que se’ns aniran plantejant en el futur. Però l’administració pública no pot recolzar-se en l’altruisme, la solidaritat o la caritat de la ciutadania. L’administració pública hauria de defensar i sostenir allò públic com la sanitat i també com l’educació o sinó perdrà el seu propi sentit. L’administració hauria de demostrar ara les seves prioritats, ARA és el moment.

L’actual malson que vivim milions de catalans i catalanes és conseqüència directa d’anys de retallades criminals a la sanitat i els serveis públics com l’educació. Ara de pressa i corrent les escoles estan intentant posar tots els esforços en posar-se al dia en l’ensenyament a través de plataformes on-line. I ens preguntem en què ha invertit l’administració pública al llarg dels últims anys deixant abandonades a la seva sort les escoles públiques en l’àmbit de la innovació.

Perquè la realitat és que al llarg dels últims anys els/les mestres, funcionaris públics, que han estat innovant ho han fet pel seu compte, amb la seva bona voluntat, amb el seu temps, els seus recursos personals. S’han hagut de buscar la formació i els materials sense deixar de fer les seves classes i complir els seus horaris. Però el tercer trimestre d’aquest curs 2019-2020 ha de tirar endavant i ningú arriba a temps.

Nosaltres com a AFA diem que molts dels problemes globals que vivim com a societat tenen en l’educació una via de solució, a condició que aquesta compleixi les seves finalitats essencials i ho faci per a tothom. Tots ho tenim clar, no?

Leave a Reply