El Menjador de l’Escola Volerany va realitzar una prova pilot per reduir el soroll durant l’hora de dinar. El projecte “Menys soroll i més somriures” el van fer des de P5 a 6è entre el 10 i 23 de març. L’objectiu és la presa de consciència del valor del silenci i l’adquisició d’hàbits acústics respectuosos durant l’estona del menjador, principalment en el moment dels àpats.

Imatge del menjador de l’Escola Volerany (curs 2019-2020)

El menjador és un espai a on l’alumnat es reuneix per a fer l’àpat i compartir una estona més lúdica, un moment on, de cop i volta, el soroll comença a pujar fins a límits sovint molestos, que impedeix la comunicació amb els monitors i monitores i impossibilita promoure bons hàbits d’alimentació i costums.

L’empresa que gestiona el menjadora de la nostra escola, Hort i Cuina, juntament amb la Comissió de Menjador de l’AFA, ja fa temps que han detectat que durant l’hora del dinar es produeix un excés de soroll que ve donat per la cridòria, per dinàmiques incorrectes i, també, per deficiències estructurals de l’espai. El projecte “Menys soroll i més somriures” neix per reduir el soroll a l’escola, considerat com element clau per el benestar dels alumnes, professors i totes les persones que treballen al centre.

Està clar que el moment del dinar a l’escola suposa un trencament dels horaris i les normes establertes a l’aula i afavoreix l’esbarjo i la interrelació social dels infants. Però inclús alguns nens i nenes han arribat a queixar-se que no poden dinar en calma per culpa de la contaminació acústica. De fet, l’OMS ja adverteix que els nens i nenes són un dels col·lectius més vulnerables davant els efectes nocius del soroll. Algunes conseqüències del soroll en l’alumnat poden ser auditives, no auditives, socials fins i tot psicològiques.

Deixa un comentari